START UP

Aslında son dönemde çok sık duymaya başladık. Dev şirketler, start up’lara yatırım yapıyor, fon yaratıyor, mentorluk yapıyor, kuluçka/ hızlandırma programları geliştiriyor. Devlerle start up’ların bu yakınlaşmasında ise yenilikçilik ve inovatif fikir arayışı etkili oluyor. Bu gerçekten hareket eden Endeavor Türkiye, TOBB GGK ve Bizz Consulting, “Startup Dostu Şirketler” ödüllerini hayata geçirdi. 250 girişimcinin katıldığı anket sonucunda start up dostu 10 şirket seçildi. İşte o şirketler…

Dünyada start up’larla kurumsal şirketlerin yakınlaşması hızlanıyor. Pek çok şirket, artık girişimcilerin yanında yer almak için hem fonlamada hem işin geliştirilmesi noktasında destek veriyor. Avrupa Birliği de son dönemde Mind the Bridge ve Nesta gibi organizasyonlarla start up’ların büyük şirketlerle iş birliği yapmasını destekliyor. Bunun için büyük organizasyonlar, “matching” (Eşleştirme) ve ödül etkinlikleri gerçekleştiriyor.

Kurumların girişimcilik dönüşümünü yöneten Core Strateji şirketinin kurucusu İhsan Elgin, start up dostu şirketlerin ayırt edici özelliklerinin sadece yatırıma odaklanan bakış açısından çıkarak start up’larla daha entegre çalışma ve “birlikte geliştirme” yaklaşımları olduğuna dikkat çekiyor. “Kurumların tanıştığı, destek verdiği her start up, yeni bir yaklaşım öğrenmede ve bunu kurum içine taşımada iyi bir fırsat.

Start up’lar, kurumların mevcut problemlerine çözüm üretme, sunduğu ürün ve hizmetle kurum vizyonunun parçası olmada yüksek potansiyele sahip” diyen Elgin, kurumları tehdit eden yıkımın da çoğunlukla endüstrinin dışından geldiğine vurgu yapıyor. “Start up’larla kurulan diyalog, kurumların yıkımı öngörmelerine ve önlem almalarına katkı sağlıyor. Türkiye’de yeni keşfedilen bu dinamiklerde yurt dışında Unilever, Cisco, BMW, Metro ve SAP gibi markalar önemli ivme kat etti” diyor.

Start up’lara destek veren kurumsal şirketlere dikkat çekmek için Endeavor Türkiye, TOBB GGK ve Bizz Consulting iş birliğiyle “Startup Dostu Şirketler” ödülleri hayata geçirildi. Düzenlenen ankete 250 start up katıldı. Start up’lar, şirketleri iş birliğine açık olmaları, yatırım yapabilmeleri, mentorluk ve danışmanlık gibi konularda yardımcı olmaları, iş yapma potansiyelleri ve kuluçka/hızlandırıcı programları sunmaları gibi kriterlerle tercihlerini yaptı. Bu anket sonucunda ise start up dostu 10 şirket seçildi.

Soner Canko

Soner Canko

GELECEĞE YATIRIM
Start up dostu kurumların başında Bankalararası Kart Merkezi (BKM) geliyor. Kurum, start up’larla özellikle de sosyal girişimcilere ayrı önem göstererek çeşitli iş birlikleri yapıyor. FinTech Istanbul platformuyla bu alandaki girişimlere network imkanı sağlayan etkinlik ve eğitimler düzenliyor. BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko, “Dijital girişimler, geleneksel şirketlere kendilerini yenileyerek büyük organizasyon olmanın getirdiği bürokrasi ve hantallığı kapatmak için önemli fırsat kapılarını aralıyor” diyor.

BKM Express dijital cüzdanıyla start up’ların hızlı, kolay ve güvenli ödeme almalarını sağlıyor. Canko, bugün blockchain, chatbot, bluetooth teknolojileri üzerinde uzman start up’larla birlikte çalıştıklarına da vurgu yapıyor.

Aynı şekilde Microsoft da Türkiye’de teknokent, kuluçka, hızlandırma programları ve yatırımcılarla birlikte çalışıyor. Microsoft, Türkiye’de 1.500’ün üzerinde girişimle bu çerçevelerde iş birliği yapıyor.

BizSpark programında 5 yaşından küçük ve yıllık cirosu 250 bin doların altındaki girişimlere ücretsiz yazılım geliştirme teknolojileri desteği veriliyor. BizSpark Plus ile de cirosu 1 milyon doların altındaki hızlandırma programları girişimlerine 2 yıl için 120 bin dolar ve Azure bulut platformu kullanım hakkı tanıyor.

Ayrıca hızlandırma programlarına dahil girişimlere iş geliştirme ve pazara açılmada da destek oluyor. Microsoft Türkiye Yazılım Geliştirme Teknolojileri Ekosistem Direktörü Behice Funda, “Nesnelerin interneti, M2M, yapay zeka gibi alanlar dünyada hızla büyüyor. Türkiye’de bu alanlara odaklanan girişimlerin sayısının artması için çaba göstereceğiz” diyor.

KOÇ KÖPRÜ KURUYOR
Start up dostu şirketlerden biri de Koç Holding. Grubun start up’larla ilişkilerini Inventram şirketi yürütüyor. İleri teknoloji- mühendislik projelerine yatırım yapan ilk ‘erken aşama teknoloji yatırım şirketi olan Inventram’ın genel müdürü Cem Soysal, buluşların patentle korunması ve lisanslaması, sermaye artırımıyla yatırım yapılması ve de inovatif ürün/ servisleri olan küçük ve orta ölçekli teknoloji şirketlerinin Türkiye’nin lider şirketleriyle buluşturulmasında faaliyet gösterdiklerini aktarıyor.

Soysal, “Start up’ların en çok destek aldığı iş kolumuz, teknoloji ticarileştirme modelimiz Inventram Preferred Partners. Bu sistemle Türkiye’nin KOBİ’lerini Koç Topluluğu şirketleri ya da sektörlerinin öncü şirketleriyle buluşturma köprüsünü kurduk” diyor.

Inventram Preferred Partners’la lider şirketler, bu yeni teknoloji şirketlerinin müşterisi ya da stratejik yatırımcısı olabiliyor. Böylelikle genelde yurt dışından temin ettikleri yüksek fiyatlı ya da yüksek marjlı mühendislik ürün ve servislerini, daha uygun maliyetlerle Türk teknoloji şirketlerinden sağlayabiliyor.

Inventram, bugüne kadar alınan 5 bin 600’den fazla proje başvurusundan 6 şirket yatırımı, 42 patent yatırımı, 9 teknoloji ticarileştirme ve 21 Preferred Partner iş ortaklığı gerçekleştirdi. Şirket, dünya pazarlarında daha aktif olma amacıyla bugünlerde kanamayı durduran elektrostimülatör teknolojisi, artırılmış sanal gerçeklik ve giyilebilir akıllı görüntüleme teknolojileri üzerine yatırımlar yapıyor.

Tolga Ulutaş

Tolga Ulutaş

FİNTECH’LERLE YAKIN İŞ BİRLİĞİ
Bankalar da girişim ekosisteminin önemli oyuncuları. Örneğin Garanti Bankası, sektörde etki alanı geniş, yüksek değer yaratma potansiyeline sahip girişimlere destek oluyor. Haziran 2016’da “GarantiPartners Girişim Üssü”nü hayata geçiren banka, start up’ların özellikle iş kurma, finansmana erişme, pazara ulaşma ve ilişki ağı kurma gibi zorlu aşamalarda hızla ilerlemelerine katkıda bulunuyor.

Şu an 19 girişim GarantiPartners portföyünde çalışıyor. Bankanın genel müdür yardımcısı Didem Dinçer Başer, “Şirketlerin ürün ve hizmetlerine start up’ların geliştirdiği yeni modelleri eklemesi, müşteri deneyiminde farklılaşmalarını ve rekabette öne geçmelerini sağlıyor” diyor. Banka bu anlayışla API’lerini fintech’lere açmaya gayret ediyor.

Fintech gelişimini desteklediklerini belirten Akbank Direkt Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tolga Ulutaş “Fintechleri sektörde birer rakip olarak değil, gelecek vizyonumuzun önemli iş ortakları olarak görüyoruz. Birlikte daha verimli, yeni iş modelleri ve trendlere uygun ürünler ve hizmetler geliştirmenin her iki taraf için de faydalı olduğunu biliyoruz. Sonuçların özellikle müşterilerimizin hayatını kolaylaştırmasını hedefliyoruz. Bunun için Akbank İnovasyon Merkezimiz, Akbank LAB yurt içinde ve dışında 100’den fazla fintech ile sürekli iletişim halinde. D&ou