Mutfak Tasarımında 7 Altın Kural
Mutfak Tasarımı

Doğru bir mutfak tasarımı için gerekli kuralları öğrenmek ister misiniz? Bu yazımızda size kaçınmanız gereken hatalardan ve mutfak tasarımındaki 7 altın kuraldan bahsedeceğiz.
Gün içinde, olmazsa olmaz durak noktalarımız olan mutfaklarımızı sık sık ziyaret etmekteyiz. Mutfaklar evimizin, yemek pişirdiğimiz, yediğimiz, hatta çoğu zaman ailemizle ve arkadaşlarımızda sosyalleştiğimiz bir parçası. 
Küçük ya da büyük olması fark etmez, mutfağımızdan beklentimiz genel çerçevede temiz, ferah ve gözümüze güzel görünmesi.
Evimizin bu özel parçası, bizim kimi zaman dinlendiğimiz, kimi zaman keyif aldığımız bir mekan olmalı. Korkulduğu gibi, mutfağımızı şık bir hale getirmek çok to zor değil.
Bu yazımızı okuduktan sonar şimdiye kadar yaptığınız hataları farkederek aydınlanacak ve hemen değişiklikler için hazırlıklara başlayacaksınız. Unutmayın ki, biz her zaman danışmanız için bir telefon uzağınızdayız. Hadi o zaman bakalım bu hayatımızı değiştirecek detaylar nelermiş, öğrenelim.

1- Çalışma Üçgeni

Hiç çalışma üçgeni diye bir söylemle karşılaştınız mı? Eğer daha önce hiç duymadıysanız, size detaylıca bahsedelim. Çalışma üçgeni, mutfağınızda ocak, eviye ve buzdolabını kapsayan üçgene verdiğimiz addır. Bu çalışma üçgenimiz, konforumuz, Pratik hareket edebilmemiz ve zaman kazanmamız açısından 6 metreyi aşmaması oldukça önemli. Üçgen olarak hitap etmemizden anlaşılacağı gibi buzdolabı, ocak ve eviyeden oluşan bu üçlüyü, bir üçgen oluşturacak bir şekilde yerleştirmemiz gerekmektedir. Bu yüzden dikkat edeceğiniz ilk kural, bu üniteleri yan yana koymamaktır. Örneğin: U biçimli bir mutfağınız var ise, buzdolabını ve ocağınızı karşılıklı yerleştirebilir ve eviyenizi diğer kola yerleştirebilirsiniz. Eğer L biçimli bir mutfağınız var ise: bir kola eviye ve buzdolabını yerleştirirken, diğer kola da ocağı konumlandırabilirsiniz. Koridor biçimli mutfaklar için ise ocak ve buzdolabı aynı tezgahın devamında konumlandırılırken, eviyeyi karşı tezgahta tercih etmek doğru olacaktır.

2- Döşeme Tercihi

Mutfak ile ilgili döşeme seçimi gözüktüğü kadar kolay değildir. Mutfak, ne kadar dikkat ederseniz edin, her adımınızda kirlenmeye, lekelenmeye müsait bir yerdir. Bu sebeple, mutfak zemini için malzeme tercih ederken, bakımı ve temizliği kolay malzemelere yönelmeliyiz. Seçtiğimiz malzeme, ısıya ve darbeye dayanıklı, leke tutmaz bir materyal olmalıdır. Aksi taktirde tüm döşemeyi değiştirmek, bir hayli zor ve pahalı bir çözüm olacaktır. Uzun ömürlü materyalleri bu zeminde tercih etmek önemlidir. Biliyoruz, piyasada birbirinden güzel, seçmekte zorlandığımız seramiklerle karşı karşıyayız, ancak hem temizlik açısından, hem de gözümüzü yormamak adına, değişsen modayı da hesaba katarak, olabilidiğince minimal desenlerde ve açık renklerde malzemeler tercih etmemiz, bize daha uzun ömürlü ve daha ferah bir mutfak hissi yaratacaktır. Kilimlere karşı hassasiyetiniz var ise, kayma riskini göze almalısınız. Kaymayan materyallerle kaplı kilimleri tercih edebilirsiniz. Unutmayın ki mutfak ve ıslak hacimler kayıp ya da takılıp düşme olasılığımızın en yüksek olduğu yerlerdir.

3- Renkler

Son yıllarda koyu renkler oldukça revaçta. Mutfağımıza kadar sürüklenen bu akım, mutfağımız için doğru mu? Oldukça yanlış. Şehir yaşamında büyük bir mutfağa sahip olmanın lükse kaçığı bu günlerde koyu renkleri baz olarak kullanmak, mutfağımızı görsel olarak daha küçük ve karanlık bir yer haline getirecektir. Ancak yine de mutfakta koyu renklerin büyüsünden vazgeçemiyor isek, kahve makinesi ya da mutfak aksesuarlarımızı koyu renklerde seçerek görsel bir hiyerearşi hissi elde edebilir, odak noktamızı sevdiğimiz aksesuarlarımıza yöneltebilir ve hoş bir aksan yakalayabiliriz. Ancak büyük, aydınlık ve ferah bir mutfak için doğal ve açık renkleri, döşeme, dolap ve duvarlarda tercih etmelisiniz.

4- Pratik Mutfak Duvarı

Mutfağınızda, tezgahınızın yer aldığı çalışma duvarınız, seçtiğiniz malzeme ve renklerle mutfağınızın ana tasarım anlayışını belirliyor. Bu sebeple, dolaplarınızda, tezgahınızda ve mutfak ile tezgah arasında kalan duvarınızla ilgili yapacağınız malzeme seçimlerine dikkat etmelisiniz. Zira bu seçimlerinizde uzun süre idare etmek isteyeceksinizdir. Bu alanda seçtiğiniz malzemeler, zaten dar olan bu alanı algıda geniş ve ferah gösterebilecek aydınlık ve yansıtıcı malzemeler olmalıdır. Bu malzemelerin, kolay temizlenebilir olması ise seçim kriterlerinin başında gelir. Aynı zamanda kolay hasar görmemesi, kele tutmaması ve uzun ömürlü olması çok önemlidir.

5- Tezgah Malzemesi Seçimi

Günümüzde, mermer ve granitin dışında mutfak tezgahı için tercih edebileceğimiz birçok materyal seçeneğimiz var.  Özellikle kompozit materyaller birçok renk seçeneği ile aynı zamanda ekonomik bir çözüm olarak karşımızda. Tezgah malzemesi seçerken, asitli yiyecekleri, kesici aletleri ve yüksek ısıyı hesaba katmak oldukça önemli. Asitli malzemeler özellikle bir çok mermer tezgah için büyük oranda kalıcı leke bırakmaktadır. Ahşap tezgahlar ise, yaşayan, doğal malzemeler oldukları için su ile temasta zamanla deforme olacak, yüksek ısı ile birlikte kalıcı lekeler oluşturacaktır. Eski yazılarımızı incelerseniz, mutfak tezgahı seçimi ile ilgili detaylı yazımızdan faydalanabilirsiniz.

6- Doğru Aydınlatma

Mutfağınız ile yemek odanız aynı yerde konumlanıyorsa, bu iki alanın aydınlatması farklı olmalı. Dekoratif ve loş aydınlatmaları yemek yediğimiz alanda tercih ederken, mutfak tezgahımızı en etkin biçimde kullanabilmek için ocak, çalışma alanı ve eviye bölgelerini olabildiğince aydınlık tutmalıyız. En basit ve ekonomik çözüm olarak, mutfak üst dolapları altına yerleştireceğiniz led aydınlatma, yemek yaparken işinizi kolaylaştıracaktır. Eğer mutfağın genelinde tezgahınızın ışıl ışıl olmasını istiyorsanız, ara duvarınıza tercih edeceğiniz yeni nesil arkadan aydınlatmalı cam paneller size homojen ve şık bir aydınlatma sağlayacaktır. Ayrıca bu cam panellere hayalinizdeki deseni de işleyebilirsiniz. Bu uygulama için bize danışın.

7- Depolama

Eminiz ki, zaten her halükarda dağınık gözükmeye meyilli mutfakların, gereçlerinin saklı olması konusunda bize katılıyorsunuzdur. Özellikle bulaşık makinesi ve buzdolabı gibi büyük yer kaplayan ögleri artık kapaklı sistemle saklamak mümkün. Bu sayede mutfağınızda bütüncül ve tek, minimal bir yüzey elde edebilir, seçtiğiniz materyalleri ön plana çıkarabilir ve daha kaliteli bir görüntü elde edebilirsiniz. Net ve temiz bir mutfak görüntüsü ile mutfağınızdan daha çok keyif alabilirsiniz.

içmimarlıkistanul.com sitesinden alınmıştır.
Yazarı: Gizem Sevilmiş

Mutfak Tasarımı Çalışmalarımızı İncelemek İçin Tıklayınız.