Evinize Parke Döşerken Dikkat Etmeniz Gereken 10 Husus!
Evlerin bütünlüğünü sağlayan, tamamlayıcı ve dekoratif bir parçası da olan parkeler, evin içerisinde tamamlanmışlık hissi ve sıcak bir ortam yaratacak, dekorasyonunuzun temel iskeletini oluşturacaktır. Bu nedenle, parkelerin uzun süre kullanılması açısından seçilen malzeme, renk ve çeşit gibi detaylar önem arz eder. Evin genel görünümünde etkisi büyük olan parkelerin, döşeme sırasında ve sonrasında dikkat edilmesi gereken hususları göz önünde bulundurulmalıdır.
1) Parke Çeşidine Karar Verin!
Parkeler; masif, lamine ve laminant olmak üzere kullanılan malzemelere göre çeşitlilik gösterir. Eviniz ve bütçeniz için en doğrusunu seçerek, kullanacağınız parke çeşidi ve özellikleri hakkında önceden bilgi sahibi olunmalıdır.
2) E1 Belgesi
E1 belgesi, parkelerde kullanılan malzemenin sağlığa zararlı herhangi bir kimyasal madde olmadığının kanıtıdır. Bu nedenle özellikle de online alışverişlerde, bu belgenin varlığı kontrol edilmelidir.
3) Renk Seçimi
Dekorasyonun temelini oluşturan parkelerin rengi özellikle duvar rengi ve kullanılan eşyalar ile uyumlu olmalıdır. Bunun yanında parke rengini belirlerken evinizin ışık alıp almama durumu göz önünde bulundurulmalıdır.
4) Parke Ölçüleri
Parke yapılacak zeminin ölçüsünün doğru alınması oldukça önemli bir detaydır. Yanlış alınmış ölçü, parkenin ve evin genel görüntüsünü bozabilir.
5) Kullanım Kolaylığı
Parke çeşidini ve modelini seçerken size kullanım kolaylığı sağlayacak parkeleri tercih etmeye özen göstermelisiniz. Yalnızca evinizin genel görünümüne uyuyor diye işlevsiz ve dayanıksız parkeleri tercih etmemelisiniz.
6) Zemin Hazırlığı
Parke döşenecek zemin seviyesi her noktada aynı olmalı, çukur ve engebeler düzeltilmelidir. Bu durum parkenin düz bir görünüm yaratmasını sağlayacaktır. Parke döşemesi yapılmadan önce, binanın tüm su tesisatı kontrol edilmeli, herhangi bir sızıntı durumda parkelerin zarar görmemesi için önceden önlem alınmalıdır.
7) Ambalajı Çıkartın!
Ambalajı Çıkartın!Parke döşemesi yapılmadan önce ambalajından çıkarılıp, evde minimum 48 saat bekletilmelidir; böylece parkenin hava alması sağlanacak, evin ısısı ve nem dengesine kolayca adapte olacaktır.
8) Döşeme Yönü
Parkenin döşeme yönünü dekoratif zevkinize göre belirlemelisiniz. Bu sayede evinize kendi tarzınızı yansıtabilir, klişelerden kurtulabilirsiniz. Kare, üçgen, enine veya boyuna çizgili modelleri tercih edebilirsiniz. Döşeme yönüne karar verilirken evin ışık yönü de göz ardı edilmemelidir.
9) Kurumasını Bekleyin!
Döşeme işlemi bittikten sonra, parkenin üzerine ince bir tabaka kuru talaş serilmeli ve tutkalın nemi alınmalıdır. Bu işlem, parkenin zemine tam olarak yapışmasını sağlayacaktır.
En az 2 haftalık bekleme süresinde parke yüzeyini korumak için naylon örtü kullanmayınız.
10) Kolay Temizlenebilir Olmalı!
Son zamanlarda parkenin sağladığı kullanım kolaylığı ile neredeyse evin her alanına parke döşetme eğilimi artış gösteriyor. Ancak parkenin kullanım kolaylığı sağlaması, döşeme sonrasına yapılacak bakım ile doğru orantılı olacaktır. Kolay temizlenebilir parkeler seçip zaman kaybından kurtulabilir aynı zamanda parkenin hasar görmesinin önüne geçebilirsiniz.
Kocaeli, İstanbul Anadolu Yakasında Sizin Ustanız Bizim Ustadan hizmet alabileceğiniz gibi, bu lokasyon dışında aradığınız işinin tamustası olan usta için www.tamustasi.com da ücretsiz ilan oluşturabilir ve aradığınız ustanın size ulaşmasını sağlayabilirsiniz.